CELLCOMP  Elektronikai Termékeket Gyártó Kft.-t 1990-ben négy jogi személy alapította: a PAPST – MOTOREN GmbH, a CELLTEX Háziipari és Ipari Szövetkezet, a BRG Mechatronikai Vállalat és a TRANSZELEKTRO Vállalat. A CELLCOMP  Elektronikai Termékeket Gyártó Kft. a Nyugat-Dunántúlon elhelyezkedő Celldömölkön alakult meg.

kep2A vállalat történetének előzményei az 1979-ben már jól működő Celltex Ipari Szövetkezetnél kezdődtek. A háziipari jellegű termékek mellett a BRG Mechanikai Vállalat megbízásából magnófejeket is gyártottak milliós tételben, szovjet exportra. A németországi Papst-Motoren vállalat szakemberei az 1980-as években látogattak el Celldömölkre, melynek eredményeképpen elkezdődött – a háziipari termékek mellett – az IBM gömbfejes villanyírógép motorjához az állórészek gyártása. 35 dolgozó teljesítette az akkor még különlegesnek számító megbízást.
Hat év elteltével – az igényekhez igazodva – panelek szerelésére is képes volt átállni az üzem. A foglalkoztatottak létszáma 150 főre bővült. A megrendeléseknek megfelelően napi 10-12 ezer darab panel szerelését oldotta meg a termelés.

Az 1989-ben bekövetkezett a rendszerváltás hatására a Celltex által gyártott termékek keleti piaca teljesen bezárult. Ennek következtében 700 dolgozó vált munkanélkülivé. Ebben az időszakban a legnagyobb kihívást az új lehetőségek, az új piacok megragadása, megszerzése jelentette. Ezzel párhuzamosan a villanyírógép- tekercsek és a panelgyártás bővítésének lehetséges megoldásait is keresték a szövetkezet vezetői.kep1

A továbbműködés érdekében megkezdődtek a tárgyalások a PAPST-MOTOREN GmbH-val. Ennek eredménye az lett, hogy 1990. május 02-án, a fent említett négy jogi személy megalapította a celldömölki székhelyű CELLCOMP Elektronikai Termékeket Gyártó Kft. –t, mint német – magyar vegyesvállalatot.
A cég alapítói célul tűzték ki, hogy magas minőségű, komoly mérnöki szakértelmet igénylő, világszínvonalú villamos termékek gyártásával kivívják vevőik elégedettségét, elérik a vállalat folyamatos növekedését, a helyi és környékbeli emberek tartós foglalkoztatását. Az elképzelés valóra vált. Az 1993., 1995. és 1999-es években három új üzemcsarnokkal gyarapodott a cég Celldömölkön, 2000. szeptemberében pedig egy új telephellyel bővült a társaság Tapolcán.

Időközben változott a tulajdonosi összetétel, valamint a folyamatos törzstőkeemelés következtében a tagok részesedési aránya is. A későbbiek során PAPST-MOTOREN GmbH maradt az egyszemélyi tulajdonos.

A PAPST – MOTOREN GmbH-t 1992.07.01-én megvásárolta az ebm-Mulfingen majd a cégcsoport 2003 októberében felvette az ebmpapst  nevet.

A CELLCOMP  Elektronikai Termékeket Gyártó Kft. sikerességét bizonyítja, hogy olyan nemzetközi hírű vevőket tudhat magáénak, mint a MERCEDES, BMW, JAGUAR, IBM, SIEMENS, NOKIA, LANDIS & STAEFA stb.

A CELLCOMP  Kft. sikerének titka a nemzetközi szabványoknak megfelelő, versenyképes termékekben, a jól szervezett, rugalmas és hatékony termelésben, a vevőközpontú gondolkodásmódban, a pontos kiszállításokban és vevőkiszolgálásban rejlik.

A vállalat tevékenységi, illetve termékkörében a legjelentősebb helyet az elektronikai komponensek, panelek, ventillátorok szerelése foglalja el.

Az ebmpapst cégcsoportról az érdeklődők további információkat kaphatnak a német nyelvű weboldalon (www.ebmpapst.com). Itt további részleteket olvashatnak a cég történetéről, termékeiről, elnyert díjairól, kiállításairól.